2020-10-24

Oświadczenie Prezydium Krajowej Rady Katolickiego Stowarzyszenia Młodzieży w kwestii wyroku Trybunału Konstytucyjnego

Oświadczenie Prezydium Krajowej Rady Katolickiego Stowarzyszenia Młodzieży w kwestii wyroku Trybunału Konstytucyjnego w sprawie tzw. aborcji eugenicznej

Prezydium Krajowej Rady Katolickiego Stowarzyszenia Młodzieży z uznaniem przyjęło wyrok Trybunału Konstytucyjnego z dnia 22 października 2020 roku w sprawie tzw. aborcji eugenicznej. Wartościowanie ludzkiego życia w kategoriach użyteczności społecznej zostało uznane za niezgodne z zasadami funkcjonowania demokratycznego państwa prawa. Trybunał przyznał, że każde życie ludzkie ma taką samą wartość. Prawo, które pozwala odbierać życie komukolwiek ze względu na chorobę lub niepełnosprawność, stoi w sprzeczności z prawem naturalnym, a co za tym idzie z prawem Bożym.

Entuzjazm, jaki płynie z tej epokowej zmiany, otwiera nowy rozdział w historii Polski. Niech będzie on dla nas wyzwaniem do jeszcze większej troski o rodziców i dzieci niepełnosprawne w naszym kraju.

Prezydium Krajowej Rady Katolickiego Stowarzyszenia Młodzieży

BIURO Stowarzyszenia,